onsdag 30 november 2011

Paella

En klassiker... och jag har äntligen hittat ett kanonrecept!! Finns inte så mycket mer att orda om...

 
Laga! Ät! Njut!

 

4 port
Förberett, dags att börja!!
  • 1 Gul lök
  • 2 Vitlöksklyftor
  • 1 paket Saffran
  • 2½ dl Avorioris
  • 5-6 dl Vatten
  • 3 msk Kycklingfond
  • 40 g Smör (rumsvarmt)
  • 1 tsk Limesaft
  • 1 krm Sambal Oelek
  • 500 g oskalade Räkor
  • 1 Paprika
  • 3 Tomater
  • 1 Grillad kyckling
  • ½ dl grovhackad Persilja
Gör så här
  • Skala och hacka löken och vitlök
  • Fräs löken i en stor panna i smör eller olja
  • Rör i saffran och ris
  • Häll på vatten och fond
  • Låt riset koka på svag värme under lock i ca 20 minuter
  • Rör ihop det rumsvarma smöret med limesaft och sambal oelek
  • Skala räkorna
  • Kärna ur och skär paprikan i bitar
  • Skär tomaterna i bitar
  • Rensa kycklingen och skär köttet i bitar
  • Rör ner kryddsmöret i klickar i riset
  • Tillsätt mer vatten om det behövs
  • Lägg ner kyckling, skaldjur och grönsaker
  • Lägg på locket och låt allt bli varmt
  • Strö över persiljan innan servering
En perfekt bjudrätt!!

 

Veckans tips

Hemma hos oss  är kokböckerna inte bara inspiration och receptböcker, de är också dekoration.
Kokboksindustrin är ganska duktiga på att göra fina omslag :)

Nackdelen är dock att alla de böcker jag vill ha har jag varken, plats, råd eller tid för... och jag vill inte önska mig kokböcker i present varje år jag fyller ;)

Då brukar jag gå till biblioteket... låna hem några... bläddra, läs och provlaga. Skriv av de recept som du tror på eller kanske redan provat.
Det är inte riktigt som att både ha kakan och äta upp den men så nära man kan komma.

... och de kan faktiskt få stå och pryda min hylla låne-tiden ut ;)


Anar några huvudpersoner i hyllan ;)


tisdag 29 november 2011

Stämning


Ca 150 pepparkakor.. coming up ;)

Första julkänslan poppade upp ikväll... i adventsstjärnans sken rörde jag ihop min allra första (!) pepparkaksdeg... och vilken underbar doft som spreds :)

Äntligen lite stämning... nu åker glöggen fram för att bibehålla känslan en stund ;)

Nu är det kylskåpsvila som gäller i minst 1 dygn... så planen är att det ska bli nygräddade pepparkakor till fredagsmyset!! Utlovar både recept och bild :)



Godnatt degen!


Skinkstek

Som en söndagmiddag mitt i veckan :) Det som är gott med skinkstek och skiljer den från nötsteken är att den inte alls behöver den tid som nötkött gör, tvärtom... för lång tid gör att köttet blir torrt.
Ett gott kött behöver inte heller så mycket för att bli en god stek och i sin tur ge lite grund för en fantastisk god sås.
Jag har lyxen att ha en gjutjärnsgryta som jag både steker i och ställer in i ugnen... annars får man ta en stekpanna och en ugnsfast form.

  • Skinkstek
  • Smör
  • Salt och Peppar
Gör så här
  • Sätt på ugnen på 175°
  • Bryn steken i smör
  • Salta och peppra
  • Sätt i en stektermometer i mitten av den  tjockaste delen
  • Sätt på lock (om du har en gryta som tål ugnsvärme)
  • Ställ in i ugnen tills innertemperaturen är 75°
  • Låt köttet vila innan du skär upp det
  • Gör under tiden sås på skyn från köttet

Jag gör sås med vanlig grädde, lite buljong (om det behövs) lite redning på maizenamjöl och vatten och en klick messmör. Salt och peppar vid behov.


En enkel och "klassisk" rätt som inte behöver krånglas till mer än kokt potatis, sås och sallad


Julbak

I år ska det bli pepparkaksbak... med barn... och kanske blir det till och med ett litet hus, eller i alla fall ett torp :)

Degen skall vila i kylen minst ett dygn så jag har startat idag så kan vi göra kakor imorgon...
Kanske spritsa och dekorera lite också :)

En bra början på baket...

Blir lite omkastning i middagsplanerna också... får gäster ikväll :)
Söndagens skinkstek flyttades till idag och dagens paella får bli söndagsmiddag...

Skinksteken skall förberedas... mot köket!

måndag 28 november 2011

Fläskfilégryta

Den här maträtten blev snabbt en favorit i huset. Såsen är otroligt god och det är dessutom en rätt som man enkelt lagar till många :) En toppengryta när det kommer gäster!
Går alldeles utmärkt att steka köttet i förväg om man vill förbereda.

4 port
  • 500 g Fläskfilé
  • 3 paprikor i olika färg
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 3 dl Vatten + köttbuljong
  • 5 dl Creme Fraiche
  • 1 kruka färsk timjan (eller 2 tsk torkad)
  • 1 dl riven lagrad ost
  • ½-1 krm Cayennepeppar
  • Smör eller Olja
  • Salt och Peppar
Gör så här
  • Putsa och skär fläskfilén i skivor
  • Kärna ur paprikorna och skär dem i tärningar
  • Skala och hacka löken
  • Bryn först köttet på båda sidor i smör eller olja i en stekpanna
  • Salta och Peppra
  • Tag upp köttet
  • Fräs paprika, lök och vitlök i smör eller olja i en gryta
  • Rör i buljong, creme fraiche
  • Krydda med cayennepeppar och timjan
  • Lägg i köttet och låt koka i några minuter
  • Rör ner osten så den precis smälter innan servering

Vi brukar servera med ris, men passar även bra till pasta


söndag 27 november 2011

Chokladkolakakor



Kakbotten gräddad
 De här godbitarna faller nog under kategorin  vuxenkakor... jag tyckte nämligen inte om dem när jag var barn... har nu blivit vuxen och är av en helt annan åsikt... de är sjukt goda :)

Kakbotten
  • 125 g Smör
  • ½ dl Socker
  • 2¾ dl vetemjöl
  • smör till att smörja formen (eller bakplåtspapper)
Kolasmet
    
  • 1½ dl Grädde
  • 2 msk Ljus sirap
  • 125 g Smör
  • ½ dl Socker

Chokladglasyr
  • 15 g Smör
  • 125 g Mörk blockchoklad

Gör så här
Slå på ugnen på 175°
Börja med kakbotten
  • Rör ihop Smör med socker och mjöl
  • Bred ut smeten i en välsmord långpanna (eller klädd med bakplåtspapper)
  • Grädda längst ner i ugnen ca 20 minuter (kakan ska bli torr men inte få färg)
Gör kolasmeten under tiden
  • Blanda ihop alla ingredienser i en kastrull
  • Sjud under uppsikt på låg-medelvärme
  •  Rör då och då i botten
  • Smeten skall tjockna något (om den är för lös för att bredas kan du kyla smeten innan nästa steg)
  • Bred kolasmeten över kakanbotten
  • Ställ kakan att svalna

Dags för glasyr
  • Smält choklad och smör i ett vattenbad
  • Bred försiktigt ut chokladen på kolasmeten
  • Låt glasyeren stelna
  • Skär kakan i bitar

Ta en kaka... ta två ;)
Förvara i kyl eller frys... om ni inte äter upp dem på en gång vill säga :)


Tonfiskfavorit

Det här är ett recept som hängt med ett tag (upptäckte det när jag började räkna åren), jag vill minnas att det kallades för Tonfiskfavorit.

Hur, var och när man vill äta denna "röra" väljer man såklart själv och bara fantasin sätter gränser. Vi äter den oftast på en kvällsmacka när man kanske vill ha en lite "matigare" smörgås!

  • 1 burk Tonfisk
  • 2 kokta Ägg
  • ½ dl Majonnäs
  • Salt och Peppar
Gör så här
  • Koka äggen
  • Blanda tonfisk med majonnäs
  • Skala och hacka äggen (går utmärkt att göra i äggskäraren, dela på 2 olika ledder)
  • Rör i ägghacket
  • Smaka av med salt och peppar
Ät på vanligt bröd eller rostat bröd

lördag 26 november 2011

Planering

Sitter här när huset är tyst och planerar lite matlista... jag är en list-o-man så jag tycker att vardagen är mycket lättare när det finns någon sorts vardagsplan såsom maten...
Alltså en matlista och en inköpslista!

Här kommer alltså en liten sneak-peak på vad veckan kommer att erbjuda i matväg:

Måndag: Fläskfilégryta med ris

Tisdag: Paella

Onsdag: Fransk fisksoppa

Torsdag: mannen jobbar så det blir något av mån, tis eller onsdagens rester

Fredag: En riktigt klassisk fredags tacos :)

Lördag: Pestofylld kycklingfilé med ugnsrostad potatis (det kommer att bli en helt ny, egenkomponerad maträtt så... vi får se vad det blir)

Söndag: Helstekt skinkstek (kotlettrad) med potatis och sås

Låter det bra?? Häng med under veckan så kommer recepten och förhoppningsvis lite bilder vartefter.
Smaklig måltid!!

Första advent

Lagomt till första advent kände jag mig lite modig i köket och experimenterade med mitt favorit-muffins-recept.

Det blev pepparkaksmuffins :) Riktigt bra blev de!! Ska experimentera med någon god frosting bara.


Nygräddad muffins med årets glögg, lovande adventsfika!

  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
Dagens fyllning
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen nejlika
Gör så här
  • Slå på ugnen på 200°
  • Smält smöret
  • Vispa ägg och socker poröst
  • Häll mjölken i smöret och vispa ner i ägg/sockersmeten
  • Blanda mjöl med bakpulver, vaniljsocker och salt i i bunke
  • Vispa ner de torra ingredienserna i smeten
  • Häll upp i muffinsformar
  • Grädda i ca 15-20 minuter

fredag 25 november 2011

Gulasch

Bra pris på högrev resulterar i en hel del sådana rätter på vår matlista.
Dags för en gulasch... Det är verkligen en höstmaträtt, eller alla sorters grytor är extra goda på hösten när det är kallt och grått ute.
Jag har kommit över ett otal gulaschrecept och samlat ihop det godaste från alla... sen är det sällan som mina grytor blir lika från gång till gång.


Ett gott kött är en bra grund
Brynt i smör med salt och peppar

Det här är dagens gryta.
Hade tiden den här gången att förbereda dagen innan så att köttet blir så mört som möjligt (förberedde med att koka köttet i ca 2 timmar dagen innan servering, sen ut i en gryta i kylan... dags för middag, in med grytan och fortsätt med tomatpuré, kross. tomater, vin osv...)

  • 300 g Högrev (eller annat kokkött)
  • 2-3 Gula lökar
  • 2 msk tomatpuré
  • 4-5 potatisar
  • Rotselleri
  • Morötter
  • Paprika
  • Vitlök
  • Smör
  • Vatten
  • Buljong
  • Rött vin
  • Krossade tomater
  • Oregano
  • Timjan
  • Färsk Persilja
  • Salt och Peppar
Gör så här
    
  • Skär köttet i stora bitar
  • Bryn köttet i en stor gryta (gör det i omgångar så det inte kokas)
  • Finhacka lök
  • Fräs lök och vitlök i grytan
  • Några färgranna paprikor mot slutet
  • Lägg tillbaka allt kött
  • Häll i vatten och buljong så det precis täcker köttet
  • Låt köttet koka (så länge som möjligt)
  • Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och vin
  • Skala potatis och rotfrukter, skär i bitar
  • Lägg rotfrukterna och potatisen i grytan och koka ca 30 minuter
  • Krydda med örter (förutom persilja), salt och peppar (vid behov)
  • Lägg i strimlad paprika mot slutet av koktiden (så de inte kokas helt mjuka)
  • Hacka färsk persilja och strö över innan servering
Servera med ett gott bröd och en klick Creme Fraiche eller Gräddfil
Brasa, Raggsockor och en rykande Gulasch!!







Hejdå brödkorg

Har skickat iväg min brödkorg på en total make-over... förhoppningsvis kommer den att komma tillbaka och vara superfin :) Jag lovar att visa upp den om och när det så sker...

Just nu är jag ganska stolt över min ställföreträdande brödkorg :) Den är riktigt fin och lite... think outside the box!

Den är fin både på frukostbordet och på bänken och passar perfekt på soffbordet där man till och med kan klämma in en god ost och en kopp te... om den inte är full med gott nybakat bröd vill säga ;)

3 sorters surdegsbröd
Kanske har du någon snygg skärbräda därhemma att använda till mer än att bara skära på... Använd som uppläggningsfat eller bricka... eller vad du vill!

torsdag 24 november 2011

Linn's fiskgryta

Blev bjuden på den här otroligt goda fiskgrytan så den åkte direkt upp på vår matsedel...

Satsa på en riktigt god olivsort,
det lönar sig verkligen!

Något av en medelhavsgryta med kapris och oliver... idag blev det kolja fast jag hade tänkt torsk... i originalet tror jag det var Pangasisusfillé... så ni ser, den går också att variera :)


  • 600 g vit fisk (kolja, torsk, pangasisus)
  • 5 dl Grädde
  • 1-1½ dl vitt vin (beroende på hur syrligt vinet är, smaka dig fram)
  • 25 stora Kalamataoliver
  •  ½ msk Kapris
  • ½ Rödlök
  • Persilja
  • Salt och Peppar
  • Smör eller olja att steka i
Gör så här
  • Kärna ur oliverna (om du köpt med kärnor i)
  • Hacka kapris och oliver
  • Finhacka löken
  • Fräs lök, kapris och oliver hastigt i en panna
  • Häll på grädde och vitt vin
  • Låt puttra en stund
  • Smaka av med peppar och ev salt (oliverna kan vara ganska salta)
  • Skär fisken i ganska stora bitar
  • Höj värmen och lägg i fisken
  • Lägg på locket
  • Fisken behöver bara några minuter att bli klar


Servera med ris och sallad
Maten är klar!

Citronsaft

Saften smakar extra gott när man gjort den själv :)
En riktigt god saft även för de vuxna...  Har blandat den med fläderblomssaft! Mycket gott och läskande en varm sommardag :) har också provat blanda den med lite mer alkoholhaltiga drycker ;) En väldigt god drinkbas... om man tycker om sån't ;)

Varför inte en liten gå-bort-present, skriv en fin etikett och ta med istället för en blomma :)
Mycket uppskattat!
    
    Försvinnande god
    dags att koka ny!
    
  • 1 liter Vatten
  • 1 liter Strösocker
  • 4 msk Citronsyra
  • 4 Citroner
Gör så här
  • Skala citronerna, lägg skalen i en stor skål
  • Häll i sockret i skålen (det går att minska sockermängden något om man vill)
  • Häll i citronsyran
  • Koka upp vattnet och häll ner i skålen
  • Rör tills sockret löst upp sig
  • Pressa citronerna (det gör inget om det kommer med kärnor för det ska silas senare) och häll ner juicen i skålen
  • Låt "saften" svalna.
  • Sätt på lock eller plasta in bunken.
  • Låt stå svalt i ett dygn
  • Sila saften
  • Fyll pet-flaskor till drygt hälften (inte mer får då spricker de i frysen) Går såklart att hälla på glasflaska också och förvara i kylen, använd små flaskor!
  • Förvara alltså i frysen (eller kylen)

onsdag 23 november 2011

Muffins/Cupcakes

Vad skillnaden är blir jag aldrig klok på...
Här är i alla fall mitt favoritrecept på muffins som jag brukar fylla med det jag är sugen på eller det jag har hemma...

Sommarens skörd i frysen

Idag blev det vit choklad och jordgubbar :) Mums!!





12 st mellanstora
  • 100 g smör
  • 2 st ägg
  • 1.5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

Dagens fyllning
  • 12 medelstora jordgubbar
  • 50 g hackad vit choklad

Gör så här
     
  • Slå på ugnen på 200°
  • Smält smöret
  • Vispa ägg och socker poröst
  • Häll mjölken i smöret och vispa ner i ägg/sockersmeten
  • Blanda mjöl med bakpulver, vaniljsocker och salt i i bunke
  • Vispa ner de torra ingredienserna i smeten
  • Häll upp i muffinsformar
  • Lägg en "hög" med hackad vit choklad i mitten
  • Lägg en jordgubbe uppepå och tryck försiktigt ner den i smeten.
  • Grädda i ca 15-20 minuter

Mmmmmmm

Jag tror att mina muffins kommer att serveras med frosting på... men det får ni se vid ett senare tillfälle :)

tisdag 22 november 2011

Brie med nötter

Dagens middag blev en liten buffé av rester så till er läsare bjuder jag ett litet tips på något gott till kvällstéet kanske...

Jag är väldigt svag för ost och kex, men har än så länge bara kommit till vitmögelostar... tror att blå- och grönmögel kommer med åldern ;)

Har en favorit just nu som är farligt gott... slinker ner hur lätt som helst!!

  • Brie
  • Några droppar honung
  • Hackade pistagenötter
  • med eller utan kex...

Provade med ett bubbligt rosé (inte för sött)... SUCCÉ!!

Veckans tips

Snabb lunch, en rätt på buffébordet, kanske lite fredagsmys...

Enkel och snabb hemmagjord pizza utan kladd med pizzadeg...

  • Stora (eller små) tortillabröd
  • Tomatsås (vi brukar köpa färdig pasta-tomatsås på burk, passar utmärkt som pizzasås)
  • Riven ost
  • Valfri fyllning tex champinjoner, tomater, paprika, skinka, salami
Skjuts in i ugnen på 200° i några minuter (håll koll så den inte bränns)


Mitt pizzakit


Lägg på vilken topping du vill och vad som passar bäst för tillfället! Fantisera fritt!!

måndag 21 november 2011

Kyckling med wokade grönsaker

Kyckling med grönsaker, enkelt och gott!!
Marinera kycklingen... in i ugnen (på sommaren kan man såklart använda grillen, både till kycklingen och till vissa grönsaker)
Ta de grönsaker du gillar bäst... en wokblandning eller blanda själv.

Vi gör en egen enkel marinad... om man ska göra dem på olja eller inte... det har jag ingen bestämd åsikt om, vi har provat bådeoch och för smakens skull har jag ännu inte valt sida :)

Beroende på hur mycket kött du ska marinera så får man såklart anpassa mängden marinad.
Skriver därför bara innehåll och ingen mängd...

  • Kycklingfiléer
Marinad:
  • Sriracha (vitlöks- och chilisås som du hittar i hyllan för "all världens mat")
  • Fisksås
  • Soya
  • Pressad citron
  • Oystersås
Gör så här
  • Slå på ugnen på 200°
  • Blanda ihop alla ingredienser till marinaden
  • Lägg ner kycklingfiléerna
  • Låt de gärna dra en stund (så detta kan göras i förväg)
  • Lägg kycklingen i en ugnsfast form
  • Grilla i ugnen i 25-30 minuter (tag ut dem och vänd efter halva tiden)
  • Skär i tjockaste delen för att se efter om kycklingen är genomgrillad
Grönsakswok:
  • Broccoli
  • Haricot verts
  • Bambuskott
  • Minimajs
  • Paprika
  • Chilifrukt
  • Lime (skal + saft)
  • Ingefära
  • Vitlök
  • Soya
  • Fisksås
  • Oystersås
 Gör så här
  • Skär grönsakerna (de som behövs) i lagom storlek
  • Finhacka chilin
  • Hetta upp oljan i en wokpanna
  • Fräs chilin, vitlöken och ingefäran
  • Tillsätt grönsakerna
  • Smaksätt med soya, fisksås, oystersås och lime (skal + saft)

Kvällens middag serverades tillsammans med risnudlar. Tillaga enligt instruktioner på förpackningen.
Servera allt separat eller strimla kycklingen och blanda alltsammans i wokpannan.
Blev lite mer thai-inspirerat än jag tänkt mig... så går det när mannen får bestämma i köket ;)


Intervju

Beskriv dig själv med tre ord?
Livsnjutare, Optimist, Strukturerad

Beskriv dig själv i köket med tre ord?
Tidsoptimist, Överflödande (om det nu är ett ord), Gästvänlig

Vad har du alltid i kylen?
Mycket finns i min kyl för det mesta men tror jag svarar... smör.

Vad bjuder du dina gäster på?
Allt mellan himmel och jord, både mat och godbitar... pretentiöst eller enkelt... Det må låta klichéartat men det viktiga är att få träffa mina vänner, vad vi äter är näst viktigast ;)

Vad är den mest onödiga kökspryl du har?
Lökhackaren... den var bra i början, men med bra knivar och lite träning så hackar jag snabbare än den ;)

Vad är din favoritråvara?
Kyckling... tror jag... svår fråga, eller det är nog en humörfråga...
Apelsinsäsong!! Frossa i nypressad juice, vitaminkick!

Vill du veta mer?? Tveka inte, skriv en kommentar med din fråga!!

söndag 20 november 2011

Bakad potatis med skagenröra

Ikväll blev den uppskjutna middagen av... bakpotatisarna har legat och väntat i kylen :)
Vi hade inte riktigt tiden att baka dem i ugnen (vilket tar ca 1 timme) så det fick bli microbakad potatis, 6 minuter - vänd - 6 minuter till.
12 minuter att göra skagenröra och sallad... det är snabbmiddag, men gott och hemlagat ;)
Har jag tid nästa gång så ska jag göra ugnsbakad (mest för att känna om smaken är värd 1 timme)

Skagenröran blev riktigt god!! Kan såklart användas till mer än bakad potatis... lägg på ett rostat bröd så har du en klassisk skagentoast.

Som med den mesta av min mat så går det att variera.
Idag hade jag nämligen 1 burk kräftstjärtar men inte så mycket räkor.

  • 3/4 dl Majonnäs
  • 3 dl Creme Fraiche
  • ½ Röd Lök
  • 1 burk Kräftstjärtar
  • 500 g oskalade Räkor
  • 1 msk Dill
  • ½ tsk Pressad citron (färsk eller på flaska)
  • Salt och Peppar
Gör så här
  • Finhacka löken
  • Vispa ihop majonnäsen med Creme Fraichen
  • Skala räkorna
  • Häll av spadet av kräftstjärtarna
  • Grovhacka skaldjuren
  • Blanda ner i Creme Fraicheblandningen
  • Smaksätt med dill, citronsaft, salt och peppar

Voilá!! Middagen serverad!

Frukt är godis

Låter präktigt som tusan...
Gott är det i alla fall... men det är godis också ;)






Är också väldigt förtjust i skålen frukten ligger i... är lite nördig när det gäller skålar och porslin också, går just nu och funderar på om det inte är dags att köpa nya mattallrikar...


Tycker att fint porslin och fina skålar är som pricken över i:et på matbordet!!

lördag 19 november 2011

Biff stroganoff

Hederlig husmanskost när den är som bäst...
Återigen enkelt och för...skat gott :) Ett plus är också att barnen åt med glupande aptit, framförallt såsen ;) Så snåla inte med den...
Tittade i receptet kvällen innan och insåg att det enda kött som fanns i min frys var entrecôte (i bit), så jag tänkte att det får bära eller brista... det bar, och blev lika mört och gott som jag hoppats.



    "Krydda" i mycket matlagning
  • 400-500 g benfritt Nötkött (ryggbiff, rostbiff, innanlår eller fransyska
  • 2 små Gula lökar (eller en stor)
  • 2 msk Tomatpuré
  • 1½-2 dl Vatten
  • 1-1½ dl Creme Fraiche eller Gräddfil
  • Smör
  • Salt och Peppar
Gör så här
  • Skär köttet i strimlor (skär bort eventuella senor och fettbitar)
  • Bryn köttet i rikligt med smör, salta och peppra. Bryn det i omgångar så att det inte kokar. Bryn hellre en omgång för mycket än en för lite. Lägg över de brynta bitarna på en tallrik eller i en skål så länge
  • Finhacka löken
  • Bryn löken i samma gryta (eller panna) ta mer smör om det behövs så att inte löken bränner fast
  • Lägg tillbaka köttet i grytan
  • 
  • Tillsätt vatten och tomatpuré
  • Salta och peppra mer om det behövs (säger som Mat-Tina: smaka, smaka, smaka...)
  • Låt grytan puttra under lock en stund (ryggbiff eller rostbiff ca 5 min, innanlår eller fransyska ca 20 min), på ganska svag värme
  • Tillsätt Creme Fraichen, använder du Gräddfil blandar du i den allra sist eftersom den blir tunn om den får koka
  • Smaka av med mer salt och peppar om det behövs
Servera med ris och sallad


En god sallad är ett
suveränt tillbehör

Flera favoriter...

När jag lagade middag härom dagen insåg jag att favorit-listan måste utökas... Glömde några favoriter som är så självklara att jag inte tänkte på dem...

  • Mina pepparkvarnar!!! En till vit och en till svart. Helt oumbärliga... bara tanken på att köpa malen burk-peppar får mina smaklökar att ledsna... det får låta präktigt (det också) men pepparkvarnar är ett måste i mitt kök!!
  • Vattenkokaren. I och med att vi har en Bodumkanna istället för kaffebryggare så är vi otroligt beroende av vår vattenkokare, den går varm varje dag! Men det är inte bara till kaffe vi använder den, så den är oumbärlig... (också)
  • En bra start i köket

fredag 18 november 2011

Fredagsmys


Skjuts in i ugnen...

Här blev det fredagsmys på hög nivå: Hemmalagad pizza och ett litet glas rött till det!! När barnen somnat tänkte vi lyxa till det med lite dessert... (glass och choklad-kolasås)

En väldigt mysig maträtt eftersom barnen kan vara med och hjälpa till, både med att välja vad de vill ha på "sin del" och sen att baka själva pizzan.
Vi gjorde en egen botten av surdeg... detta är verkligen en djungel så jag återkommer med recept och tips i denna fråga...
Måste i alla fall slå ett slag för de färdiga pizza-kiten som finns!! De är suveräna! De brukar också innehålla en riktig bra tomatsås också, så har man det problemet löst.

Så här blev våran i alla fall:
  • Pizzabotten (på surdeg)
  • 1 påse riven pizzaost (150 g)
  • Tomatsås (mannen kokade tomatsås, enligt hemligt recept... ska klämma ur honom det så ni också kan få prova)
  • Salami
  • Färska champinjoner
  • Färska tomater
  • Lufttorkad skinka
  • Oregano
  • 
Gör så här
  • Slå på ugnen på 200°
  • Baka ut degen till en rund eller fyrkantig pizzabotten
  • Bred på ett tunt lager med tomatsås
  • Strö ut osten
  • Lägg på fyllningen (förrutom den lufttorkade skinkan)
  • Toppa med lite torkad oregano
  • Grädda i 200° tills osten smält och fyllningen börjar få aningens lite färg
  • Lägg på den lufttorkade skinkan innan servering
Ät och njut!!

Behövs fler än en pizza rekommenderar jag att du/ni kavlar ut så många degar som behövs men bara lägger på fyllning och gräddar en i taget. När ni ätit upp pizza nummer 1 lägger man lite snabbt på fyllning på pizza nummer 2 och gräddar... det tar bara några minuter och det är SÅ mycket godare med nygräddad :)
Lycka till!


som pricken över i:et






I löööv choklad

Här kommer en försvinnande god chokladkaka inför helgen :)

Tycker du inte om choklad så kanske du kan hoppa över just det här inlägget ;)
Det är här nämligen den mesta choklad-stinna kaka jag vet :) och jag älskar den!!
Går såklart också att variera lite... byt ut hasselnötterna mot valnötter (eller någon annan nöt) eller helt enkelt ta bort nötterna.
Välj en ljusare choklad istället för mörk, eller blanda efter egen smak och tycke.

Mjukseg chokladkaka
  • 100 g mörk blockhoklad
  • 1½ dl vetemjöl
  • 2½ dl strösocker
  • 175 g smör
  • 2 ägg
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 100 g hasselnötter
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 200°
  • Smält smöret
  • Grovhacka chokladen och häll ner i smöret
  • Rör lite försiktigt tills chokladen också smält
  • Rör ner sockret
  • Rör ner mjöl, vaniljsocker och salt
  • Rör i äggen, ett i taget
  • Grovhacka nötterna och blanda ner
  • Bred ut i en bakplåtsklädd form storlek ungefär en halv långpanna (Vill du göra en hel långpanna dubbla satsen)
  • Grädda i ca 12 minuter
  • Om du vill "garnera" kakan kan du smälta lite choklad (ca 125 g Ljus, mörk eller vit) och breda över kakan men det går lika bra att hoppa över.
Efter några olika försök rekommenderar jag att göra kakan i god tid så att den hinner kallna i kylskåp ordentligt, risken finns annars att den kladdar och rinner.
När kakan är ordentligt kall kan du skära den i bitar.
Är fantastisk god som den är till en kopp kaffe förslagsvis, kan även serveras som dessert tillsammans med grädde eller glass

torsdag 17 november 2011

Hitte-på-gryta

Ikväll serverades en högrevsgryta á la fantasin...
Trodde att jag skulle hitta något gott recept på någon höstig god gryta med högrev och chorizo men när jag googlat runt insåg jag att inget av recepten var riktigt som jag tänkt mig. Lösningen blev då: det bästa från alla recepten... det borde bli gott...
Det går alltså att ha i lite vad man har och vad man tycker om... det här är vad som fanns hemma i mitt kylskåp.
  • 500 g Högrev
  • 1 paket Bacon
  • ca 100 g Chorizo
  • ca 10 Champinjoner
  • 1 Rödlök
  • 1 burk Hela tomater
  • 1 dl Grädde
  • Smör
  • Vatten
  • Buljong/Fond (köttbuljong och grönsaksbuljong)
Gör så här
  • Skär köttet i bitar
  • Bryn köttet i smör i en stor gryta (bryn i omgångar om det behövs)
  • Lägg allt kött i grytan
  • Häll på vatten så det nästan täcker
  • Tillsätt buljong (eller fond)
  • Lägg på lock och låt stå och småputtra så länge som möjligt. Högrev är ett "kok-kött" som blir mörare desto längre det får koka (dagens gryta stod i ca 3 timmar)
  • Tillsätt en burk med hela tomater som får koka tillsammans med köttet en stund
  • Häll i grädden
  • Fräs lök och champinjoner i smör i en separat panna (lägg i en skål till senare)
  • Fräs Bacon och korv i samma panna, lägg på ett fat med hushållspapper för att suga upp överflödigt fett
  • Strax innan servering är det dags att lägga i svampen, löken, bacon och korven i grytan
  • Smaka av med salt och peppar
Servera med ris eller potatis och en god sallad


Kanske inte den vackraste... men god :)
 Det här är verkligen en koka-ihop-gryta... helt utifrån vad som finns i kyl och skafferi. Nästa gång tänker jag ha i lite chili, kidneybönor och kanske lite morötter i stora bitar... och kanske något mer... vi får se!

Fem snabba

  1. Fisk eller Kött
  2. Vin eller Öl
  3. Kaffe eller Te
  4. Laga eller Äta
  5. Förrätt eller Efterrätt

Efterrätt eller något till kaffet... Då får jag 2 av mina favoriter samtidigt :)


Vem är du?? Hur svarar du på de 5 valen?  

onsdag 16 november 2011

Mitt i mitt kök ligger i mobilen


En modern kokbok

Nu finns bloggen som en mobilversion också.
Ta med mobilen in i köket, öppna samma webbadress som på datorn och vips så känner din smarta mobil att du surfar just från en mobil och visar dig en mobilvänlig version av sidan!



Simsalabim... är inte tekniken fantastisk :)

Choklad-kolasås

Hade lyxen att bli bortbjuden på middag idag... ibland har man tur ;)

Så dagens middagsplaner blir skjutna på framtiden... de kommer framöver, Bakad potatis och egengjord skagenröra kan jag avslöja i alla fall ;)

Jag bjuder er i alla fall på ett litet recept på något gott som vi brukar kunna vispa ihop på kvällskvisten när barnen somnar och vi får lite mys-tid i soffan... och sötsuget kommer ;)
Godaste chokladsåsen som finns!!

  • 2½ dl Grädde
  • 1 dl Strösocker
  • 1 dl Ljus sirap
  • 2 msk Kakao
Gör så här
  • Vispa ihop alla ingredienserna i en kastrull
  • Koka upp
  • Koka på väldigt svag värme i 5-10 minuter
Servera med vaniljglass


Veckans tips

Majs - En god grönsak (eller vad det är) på ett villkor... Att den kommer direkt från en kolv och inte en burk...
Jag vet inte vad ni tycker men jag tycker i alla fall att burk-majsen får någon konstig, tråkig smak... inte alls som de söta goda kornen när man gnager på en majskolv. Men då var det just det... gnager... Hur ska jag då kunna få ner det i min sallad, eller ha det som en liten enkel grönsak på matbordet??
Jag har nämligen bojkottat burkmajsen helt eftersom jag inte tycker om den... Så när min dotter (2½ år) påminde mig om att hon "faktiskt vill ha majs" (Ja, hon är lite lillgammal) så fick jag fundera lite... Det känns lite tråkigt att öppna en hel burk majs när hon äter några matskedar bara, sen får jag kasta resten...

Majs, majs, majs


Här kommer tipset:
Frysta majskorn :) Vilken uppfinning ;)


  • Värm Lite vatten och smör i en kastrull
  • Ta fram så mycket eller lite majs du vill ha
  • Rör en liten stund tills de frysta kornen tinat lagomt
  • Klart!!
Det brukar finnas beskrivning på påsen om man vill ha mått och mängd.

Det går superfort att tina dem och de smakar precis lika gott som från en kolv (tycker jag).
Kanonbra att ha hemma när man inte hinner eller glömt bort grönsakerna till middagen.
Fram med majsen så känner man sig lite nyttig i alla fall ;) dessutom brukar de flesta barn tycka om majs så då får man i dem lite grönsaker också :)

Tada!! Enkelt, snabbt och gott!!!

tisdag 15 november 2011

Panerad fisk med Coleslaw

Det som tar längst tid i det här receptet är coleslaw:en (hur man nu böjer det ordet...) men det är verkligen värt det. Det är inte svårt att göra det är bara en del "moment". Har man tid i förväg är det bra att göra den så tidigt som möjligt, den blir nämligen godare desto längre den får stå och "dra" i såsen.
Den är fantastiskt god till både fisk (som kvällens middag bestod av) och en grillad burgare :)
Ser dessutom lite proffsigt ut när man kan ställa fram en hemgjord coleslaw som slår alla köpe-produkter med hästlängder.


En stooor skål

Det här blir en ganska stor sallad:
  • Ca 650 g Vitkål (ungefär ½ kålhuvud)
  • Ca 250 g Morötter (2 stora)
  • 1 Rödlök
Gör så här
  • Strimla kålen fint, använd osthyvel eller vanlig kniv
  • Lägg kålen i ett durkslag
  • Koka upp vatten
  • Häll över kokande vatten över kålen
  • Upprepa 3-4 gånger med en stunds mellanrum
  • Riv morötterna
  • Finhacka löken

  
"Sås"
  • 2 dl Creme Fraiche
  • 2 dl Fil (vi använder A-fil, för det är den vi brukar ha hemma men det går bra med vilken som)
  • 1½ dl Majonnäs
  • 1 msk Dijonsenap
  • 2 msk Vitvinsvinäger
  • 1 tsk Socker
  • Salt och Peppar
Gör så här
  • Vispa ihop alla ingredienserna till såsen
  • Smaka av med Salt och Peppar
  • Det gör inget om såsen smakar mycket, tänk på att den kommer bara att ligga som ett tunt lager runt grönsakerna
  • Häll såsen över grönsakerna och blanda runt
  • Vänd runt coleslaw:en några gånger innan servering (eftersom såsen rinner till botten)

Låt Coleslaw:en stå och dra medans du förbereder resten av middagen.
Idag panerade och stekte vi rödspätta som serverades tillsammans med kokt potatis! 
Vill man så kan man hoppa över potatisen och ta en extra stor portion coleslaw :)





















Rödspätta