söndag 15 april 2012

Boeuf Bourguignon

Enligt konstens alla regler... långkok och en massa provsmak.
Med alla tillbehör... Den så kallade garneringen och kokt potatis så blev den här maträtten eller måltiden precis så där bra som jag anade! (trots den lilla läsmissen som resulterade i överflöd av sidfläsk) Herr Morberg levererar...
Det här är beräknat för 7-8 portioner:

 
  • 1 kg Högrev
  • 50 g rökt Sidfläsk (handla gärna i delikatessdisken...)
  • 1 stor Morot
  • 100 g små Gula lökar
  • 100 g Champinjoner
  • 2 msk Rapsolja
  • 2-3 Vitlöksklyftor
  • ½ dl Vetemjöl
  • 1 flaska vin (Bourgogne 750 ml)
  • ½ Sockerbit
  • 1 kryddbukett med 1 Lagerblad, 1 Timjanskvist och några Persiljekvistar
  • Salt och Peppar
Topping/Garnering
  • 100 g rökt Sidfläsk
  • 100 g små Gula lökar
  • 100 g Champinjoner
  • ½ dl hackad Persilja
Gör så här
  • Tag fram en stor gryta
  • Skär sidfläsket i grova skivor
  • Lägg fläsket i botten på grytan på ganska låg värme så det "smälter"
  • Skala morötter och lök
  • Skär morötterna, löken och champinjonerna i grova bitar
  • Lägg ner i grytan med sidfläsket
  • Skär högreven i stora bitar (ca 4x4 cm)
  • Bryn köttet i en separat stekpanna (bryn i omgångar)
  • Lägg det brynta köttet i grytan
  • Pressa (eller hacka) vitlöken ner i grytan
  • Pudra över mjölet
  • Rör om
  • Häll på vinet och låt koka upp
  • Tag bort skummet som blir på ytan
  • Salta och peppra
  • Lägg i sockerbiten
  • Bind ihop persiljan och timjan till en bukett (använd steksnöre eller bomullsgarn)
  • Lägg i buketten samt ett lagerblad
  • Rör om och låt grytan sjuda minst 1 timme (tag upp en köttbit och känn om det är mört)
  • Hit kan grytan förberedas!
  • Skär fläsket och champinjonerna i tärningar till toppingen
  • Skala löken
  • Bryn toppingen/garneringen i en separat stekpanna
  • Tillsätt toppingen och den hackade persiljan strax innan servering
Kanske inte den vackraste... men gott gotti gott gott!


Servera med kokt potatis och goda grönsaker... och såklart samma vin i grytan som i glasen!


 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar