söndag 31 mars 2013

Veckans planering

Nu hade visst matplaneringen inte blivit påfylld på länge så idag fick jag sätta mig ner och samla inspiration och låta magen kurra... Ett tips är att matplanera när man är hungrig för då är i alla fall jag mer sugen på det mesta ;-)

Måndag: Dillkyckling (nytt recept)

Tisdag: Fiskburgare av rödspätta (nytt recept)

Onsdag: Biffstroganoff

Torsdag: Morotsfärs med pasta (hitte-på-recept)

Fredag: Mammas lax

Lördag: Kycklingjägargryta

Söndag: Grekiska färsbiffar med tzatziki



Lite kortvecka som börjar med annandag påsk.
Ska nog ta med mig kameran ut i trädgård och natur och försöka fånga
 den där svårflörtade våren på bild :-)

lördag 30 mars 2013

Ceviche med lax och räkor

En nyhet på påskbordet gjorde entré och det med succé!!
Exakt hur en ceviche ska tillredas vet jag inte... men det är som med allt annat i köket, det finns tusen och åter tusen sätt att tillaga samma sak. Att det är rå lax som får marineras i citrusjuice (av någon sort) är det som fastnat i alla fall... Så lax med lime, räkor, avocado... Supergott!!

  • 150 g rå Lax (bör ha varit fryst 48 timmar, som när man ska grava lax)
  • 200 g skalade Räkor (köpa frysta oskalade är godast, satsa annars på en lite dyrare kvalitetsprodukt det lönar sig i smaken)
  • 2 st Lime
  • 2 Avocado
  • 1 Gul Paprika
  • 1 Schalottenlök
  • Flingsalt
  • Vitpeppar
Gör så här
  • Skär laxen i små tärningar (ca ½ x ½ cm, skär gärna när laxen är lite halvfryst)
  • Lägg laxen i en skål/bunke
  • Dela och pressa saften ur limen
  • Blanda runt laxen med limesaften
  • Salta och peppra
  • Låt stå i kylen 1 timme
  • Finhacka lök
  • Skär avocado och paprika i ungefär lika stora tärningar som laxen
  • Välj själv om du vill grovhacka räkorna eller låta de vara som de är
  • Blanda samman laxen med räkor och de hackade grönsakerna
  • Smaka ev av med mer salt och peppar
Servera!! Passar som förrätt eller som en del på buffébordet

Inte snyggaste bilden...
men jag var tvungen att skynda mig för att få föreviga innan vi hungriga högg in på maten
 

torsdag 28 mars 2013

Lemon curd

Den här veckan har inte heller blivit som den borde... Tiden räcker inte alltid till det jag vill göra... Då får jag sänka ambitionerna något och prioritera om!
Nu är det alla fall lite ledighet att njuta av och lite goda påskträffar att planera.

I år tror jag vi bryter traditionerna något... eller förnyar dem kanske jag ska säga...

Till dessert kommer därför att serveras något (säger inte vad än) ackompanjerat av en gudomlig Lemon curd!! Tur att jag gjorde extra mycket för avsmakningen var kanske i det rikligaste laget ;-)

  • 2 Citroner
  • 2 Äggulor
  • 1 Ägg
  • 2 dl Strösocker
  • 100 g Smör
Gör så här
  • Tvätta citronerna noggrant
  • Riv det gula på ett fint rivjärn
  • Dela och pressa ut saften ur citronerna
  • Vispa samman äggulor, det hela ägget och socker i en bunke (som tål vattenbad)
  • Koka upp en kastrull vatten
  • Ställ bunken i vattenbad
  • Tillsätt citronskal och saft
  • Vispa ihop smeten
  • Låt bunken stå över vattenbad och rör/vispa under tiden tills smeten tjocknar (ca 15 minuter)
  • Tag bunken från vattenbadet
  • Klicka i smöret lite i taget
  • Rör däremellan så det smälter
  • Häll upp curden i rena glasburkar och förvara i kylen

Curden håller i kylskåp ca 14 dagar men går bra att frysa också
(har inte hunnit prova det själv ännu)
 
Glad och smaklig Påsk!!
 

tisdag 19 mars 2013

Ägghalvor med laxröra

Dags att börja planera lite påskmat! Påsken är lite av äggens högtid, i alla fall i matväg så självklart blir det ägghalvor på buffébordet.
Den här röran gjorde vi i julas och klickade på ägghalvor, det blev succé och de är redan självskrivna till påskbordet!

  • 100 g Philadelphiaost
  • 50 g Kallrökt Lax
  • 1 msk riven Pepparrot
  • 2 msk finhackad Dill
Gör så här
  • Finhacka laxen
  • Blanda lax med philadelphiaost
  • Rör ner pepparrot och dill
  • Klicka ut röran på hårdkokta, skalade, delade ägg

Påsk/vårpyntet ska fram!! Nu ska vintern bort!!

söndag 17 mars 2013

Veckans planering

Misstänker redan nu att nästa vecka inte blir som planerad... men hoppas på att mat-planen håller i alla fall :-)

Måndag: Räkgryta

Tisdag: Barnens önskemål... Spagetti och köttfärssås eller pannkaka...

Onsdag: Rotmos och fläsklägg

Torsdag: Mustig kycklinggryta

Fredag: Lax med pinjenötter (nytt recept)

Lördag & Söndag: En ensam-med-barnen-helg... Det blir rester, frysinventering och snabba rätter :-)


Här hos oss bor det två så apor (och en stor) bananer är det bästa som finns ;-)
 

lördag 16 mars 2013

Kycklingjägargryta

Stiltje här på bloggen i veckan... Nästan lika mycket stiltje i köket... Svackor har vi alla, jag(vi) med!! Då är det himla tur att man kan få hjälp med den där "matlagningen" ibland... sushi, pizza och hämt-thai... Gott, gott... Men nu är det återvunnen energi i köket och nya tag inför helg och ny vecka!

En fullträff blev det i alla fall vid spisen, en supergod och snabb kycklinggryta som vi absolut gör om!!

  • 4 Kycklingfiléer
  • 250 g Champinjoner
  • 4 skivor Pancetta eller Rökt sidfläsk
  • 2 st Sardeller
  • 2 st Grillade inlagda paprikor
  • 8 Kalamataoliver
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 1 Röd Chili
  • ½ glas Rött vin (gärna Chianti)
  • 700 ml Passerade tomater
  • Färsk Basilika
  • Salt och Peppar
  • Olivolja
  • Smör eller olja till stekning
Gör så här
  • Skär kycklingen i bitar ca 1x1 cm
  • Skär fläsket/pancettan i något mindre bitar
  • Skiva champinjonerna
  • Grovhacka paprikorna
  • Finhacka chilin
  • Hetta upp smör eller olja i en panna eller gryta
  • Bryn kycklingen
  • Salta och peppra
  • Tillsätt champinjoner, fläsk/pancetta, sardeller, parpika och oliver
  • Låt fräsa samman på ganska hög värme
  • Pressa ner vitlöksklyftorna
  • Tillsätt chilin
  • Rör runt
  • Tillsätt vin och passerade tomater
  • Låt puttra några minuter
  • Grovhacka basilikan och rör ner strax före servering
  • Ringla över lite olivolja och servera



Vi serverade grytan med ris och avocado
(i originalet serveras grytan till pasta, så välj själv din favorit)

söndag 10 mars 2013

Veckans planering

Efter en hel dags kalasande får vi äntligen sjunka ner i soffan och pusta ut...
Ny vecka hägrar och förhoppningsvis är inspirationen åter på topp då... Så här är i alla fall grundplaneringen.

Måndag: Magdas morotslasagne (nytt recept)

Tisdag: Kryddrostad lax

Onsdag: Asiatisk nudelsallad (nytt recept)

Torsdag: Kycklingjägargryta (nytt recept)

Fredag: Fiskgratäng (nytt recept)

Lördag: Sötsur dillkyckling (nytt recept)

Söndag: Gratinerad halloumi (nytt recept)

Underbart vackra!!
Tack!

 
Ja, det blev visst bara nya recept i veckan, undantagen tisdag...
Hoppas att ni och vi blir nöjda :)

lördag 9 mars 2013

Cakepops

Bakade choclate-chip cookies för ett tag sedan och blev inte helt nöjd... Jag brukar alltid vara försiktig med ugnstiden men här blev till och med jag överraskad hur mycket tid det stod i receptet och hur mycket tid de egentligen behövde... Är det åt rätt håll så går är det lätt att låta dem stå kvar och hålla dem under uppsikt, men de har rackarna blev övergräddade och torra...

Fick i alla fall efter mycket funderande en idé vad jag skulle göra med mina övergräddade, torra kakor... Cakepops!!
  • Kakor (valfri sort... jag tog som sagt choclate-chip cookies)
  • Creme cheese
  • Choklad
  • Strössel
  • Grillspett
Gör så här
  • Krossa kakorna till smulor
  • Blanda smulet med några matskedar creme cheese
  • Det ska bli en formbar "massa" men inte för kladdigt
  • Rulla bollar av "massan"
  • Stick in grillspett i bollarna
  • Krama åt dem så de sitter fast
  • Använd oasis (en sorts frigolit som används vid blomsterarrangemang) eller häll salt i en burk, detta för att kunna sticka ner pinnarna i något
  • Ställ in i kylen ett tag
  • Smält choklad, mörk eller ljus är helt valfritt
  • Doppa de kalla bollarna i chokladen, hjälp ev till och bred runt med en sked så hela bollen blir täckt med choklad
  • Garnera med valfritt strössel, doppa och rulla eller bara strö lite försiktigt... låt fantasin flöda!!
  • Förvara svalt till servering


måndag 4 mars 2013

Kyckling á la Jamie

Såg när Jamie Oliver lagade den här kycklingfilén i ett program där man lärde matlagning vidare till sina vänner... Så nu mina vänner!! Nu vill jag lära er den här, grymt goda kycklingen!!

Lite svårt med mått... 1 kycklingfilé per portion, ca 1½ skiva skinka samt ett lager med riven ost (några gram)

  • Kycklingfilé
  • Parmesanost
  • Parmaskinka
  • Timjan
  • Svartpeppar
  • Olivolja till stekning
Gör så här
  • Lägg ut plastfolie (eller smörpapper) på bänken
  • Lägg kycklingfilén på plasten
  • Lägg ett lager plast (eller smörpapper) ovanpå kycklingen
  • Banka kycklingfilén på den tjocka sidan, så filén blir jämntjock (använd en kavel, eller botten på en kastrull)
  • Tag bort det övre lagret plast
  • Strö timjan på kycklingen
  • Lägg på ett tunt lager med riven parmesanost på varje filé
  • Krydda med svartpeppar
  • Lägg lufttorkad skinka så det täcker hela kycklingfilén (ungefär 1½ skiva/kyckling)
  • Hetta upp olja i en stekpanna
  • Börja med att steka med skinksidan nedåt ca 3 minuter
  • Vänd och stek ytterligare ca 3 minuter
Skär filén på mitten så ser du lätt om den är klar


Serverades med klyftpotatis och grönsallad...
Nästa gång kan jag gärna tänka mig en klick tzatziki eller någon annan god kall sås...

söndag 3 mars 2013

Veckans planering

Jag kan höra våren smyga fram!!! Takdropp och fågelkvitter... helt ljuvligt!! Solens strålar värmer skönt och snart är snötäcket borta!

Skönt att få planera in lite "vår-mat"... Börjar fundera på påskmaten också... och jag kan knappt bärga mig tills jag får ta fram grillen :-)

Måndag: Inkokt lax med sommarsås

Tisdag: Svamp- och purjolökspaj

Onsdag: Kyckling á la Jamie (nytt recept)

Torsdag:

Fredag: Lax med tomat och fetaost (nytt recept)

Lördag: Råstekt potatis med oxfilé

Söndag: Monikas teriyakikyckling (nytt recept)


Alltid ett redskap nära till hands ;-)
 

fredag 1 mars 2013

Vegetarisk svamppasta

En snabb pastasås med lite eller mycket styrka i... beroende på hur du vill ha det och en massa goda fräscha smaker med persilja och citron.
Välj vilka svampar du vill använda eller vilka du har tillgång till... för oss blev det bara champinjoner idag, men eftersom det är en av mina favoriter så blev jag helnöjd!
Kryddningen har jag inte direkt mängd på... det får man smaka sig fram till...

  • 250 g Champinjoner (eller annan svamp)
  • 2-4 Vitlöksklyftor
  • 1 tsk Tryffelolja
  • 150 g Keso
  • Citronskal
  • Persilja
  • Torkad chili
  • Timjan
  • Salt och Peppar
  • Olja eller smör till stekning
Gör så här
  • Skär svampen i bitar
  • Koka upp vatten så du kan koka pastan under tiden, såsen går ganska snabbt att göra
  • Hetta upp smör eller olja i en panna
  • Fräs vitlök (pressad eller finhackad), chili och champinjoner i pannan
  • Krydda med salt, peppar och timjan
  • Innan du häller av pastavattnet, spar några deciliter som du kan använda till såsen
  • Häll på lite av pastavattnet på svampen
  • Om du vill ha en slät pastasås kan du nu mixa med stavmixer eller köra i en blender/mixer
  • Häll tillbaka såsen i pannan
  • Krydda med tryffelolja
  • Häll ev. på mer pastavatten om så önskas för konsistensens skull
  • Hacka persiljan
  • Riv det gula på citronskalet
  • Blanda ner ungefär hälften av persiljan och citronskalet
  • Tillsätt keson och rör runt
  • Häll i den nykokta pastan och vänd runt
  • Tillsätt resten av persiljan och citronskalet (om så önskas)

inte den vackraste av färger...
men grymt god och snabb!!

 
Servera omgående, gärna med färskriven parmesan!