torsdag 31 oktober 2013

Fläskfilégratäng med svamp

Middagen i ugnen när man kommer hem från jobbet!! Det är lyx :-) Nu hade jag förmånen att ha någon hemma som lagade maten när jag jobbade, annars är det här en bra rätt att förbereda när middagen ska ska "svepas ihop" snabbt.
Förstek fläskfilén och rör ihop såsen så har du bara ett moment kvar.


  • 1 st (ca 500 g) Fläskfilé 
  • ca 10 st Champinjoner
  • 1 Gul lök
  • 1 näve torkade Trattkantareller (välj själv om du har stora eller små nävar)
  • 2½ dl Grädde 
  • 1 dl Sweet Chili sås
  • 1-1½ msk Worcestersås
  • 1 dl grovt riven Ost
  • Salt och Peppar
  • Smör till stekning

Gör så här

  • Starta ugnen på 175°
  • Putsa fläskfilén
  • Hetta upp rikligt med smör i en stekpanna (om fläskfilén är stor/lång kan du dela den på hälften)
  • Bryn köttet i stekpannan så det får fin yta runt om
  • Salta och Peppra rikligt
  • Lägg köttet åt sidan
  • Blanda grädde med sweet chilisås och worcestersås
  • Finhacka löken
  • Skär champinjonerna i grova bitar
  • Smula eller mortla trattkantarellerna
  • Behåll samma stekpanna, hetta upp ytterligare lite smör
  • Fräs löken
  • Tillsätt champinjonerna och de smulade trattkantarellerna
  • Fräs svampen så den får lite färg
  • Tag lök/svampen från värmen
  • Skiva fläskfilén i ca 1 cm tjocka skivor
  • Lägg skivorna i en ugnsfast form
  • Bred över lök/svampen
  • Häll över gräddblandningen
  • Gratinera i ugnen 35-40 minuter
  • Efter halva tiden strör du på osten överst 


Servera tillsammans med förslagsvis ris och grönsaker
...bilderna och jag är inte kompisar idag heller... 
eller det är uppladdningen jag ska skylla på...
Ni får kolla på facebook-sidan om ni vill ha bild :-)


måndag 28 oktober 2013

Rödvinssås

Googlade länge innan jag bestämde mig för hur jag skulle koka min rödvinssås... Insåg att enklast är godast... finns massor med recept därute med mängder av ingredienser, men jag valde att lyssna till några namnkunniga kockar... less is more! 
Så här gjorde jag min sås! Den blev otroligt smakrik och god! Är mycket nöjd! Det man kanske ska tänka på när smakerna börjar framträda är att en sås är ett tillbehör som inte serveras i så stor mängd, därför kanske det "lilla" som läggs upp på tallriken ska smaka ordentligt... Blev först lite skrämd av den intensiva smaken men när jag tänkte på att såsen kommer att få sällskap av andra delar på tallriken som också bidrar med massa smaker så insåg jag att en blaskig sås som knappt smakar något inte skulle göra någon lycklig...

Nog om det, dags för sås ;-)



  • 6 dl Rödvin
  • 3 dl Kalvfond (vatten + fond)
  • 2 st Schalottenlökar
  • 1 Lagerblad
  • 3 kvistar Timjan
  • 2-3 msk Smör
  • ev Salt och Peppar
  • ev några droppar honung

Gör så här

  • Grovhacka löken
  • Häll vinet i en kastrull
  • Lägg i lök, lagerblad och timjan
  • Koka upp och låt koka tills vätskan reducerats (konsistensen ska börja bli något simmig)
  • Tillsätt kycklingfonden
  • Koka upp och låt såsen reducera igen
  • Smaka av med jämna mellanrum så du känner hur smaken förändras
  • När konsistens och smak börjar bli bra, sila av såsen
  • Häll tillbaka såsen i kastrullen
  • Låt puttra på svag värme
  • Smaksätt med ev salt och peppar och eventuellt några droppar honung (om såsen är för syrlig)
  • Klicka i smöret och låt smälta


Servera tillsammans med goda tillbehör!
Varför inte testa rödvinssås till fisk, en god torskrygg kanske!


söndag 27 oktober 2013

Veckans planering

Fick blodad tand efter lördagens middag att få laga lite "lyxigare" mat oftare. I alla fall testa nya recept och gärna klassiker. Det var faktiskt första gången jag kokade en rödvinssås, men definitivt inte den sista!!
Såå himla gott!!
Som jag själv skriver i min beskrivning om mig själv så är det vardagsmaten som det finns mest av men att helgmaten gärna får sväva ut lite... och det är de där utsvävningarna jag vill ta tag i :-)

I alla fall... Ny vecka :-)
4 Vardagar, 1 Fredag och 2 Helgdagar... Nu får vi se vad som händer...

Måndag: Lasagne

Tisdag: Gnocchi med soltorkade tomater

Onsdag: Räkgryta

Torsdag: Köttfärslimpa (nytt recept)

Fredag: Italiensk kycklinggryta (nytt recept)

Lördag: Stekt rödspätta potatis och remouladsås

Söndag: Boeuf Bourguignon

Kanske ska räkna på den här veckan också... 
7 middagar... 
Återkommer med det tror jag ;-)
Mina orkidéer har vår tror jag...
alla har nya skott och knoppar :-)

Ha en ljuvlig vecka!!

tisdag 22 oktober 2013

Matkasse...

Har länge funderat på det här med matkasse... Även om jag själv är intresserad och kan planera så skulle jag tycka att det kunde vara kul att prova någon av alla matkassar som finns. Både för att få lite nya idéer och inspiration och för att det verkar ganska bekvämt ;-)

Har du några erfarenheter från någon kasse? Har du provat olika?

I alla fall... Nu tänkte jag att jag skulle räkna ut en egen matkasse... Vad kostar min veckomatsedel och vad behöver handlas...

Har räknat veckan som nu är planerad, vi lagar ungefär 4 portioner per dag 2 vuxna, 2 små barn och vi får minst 1 matlåda varje dag.

Måndag: Grekisk pyttipanna ca 85 kr

Tisdag: Minestronesoppa ca 35 kr

Onsdag: Thailändsk köttfärsås ca 69 kr

Torsdag: rester... "gratis"

Fredag: Biff Rydberg ca 110 kr

Lördag: Ankbröst med rotfrukter ca 159 kr

Söndag: Paella ca 100 kr

Då vill jag också poängtera att detta är 6 st dagar (mot kassarnas vanliga 4 eller 5 dagar) och nu råkade vi planera två dyrare "lyx-middagar" efter varandra... (fre + lör) Totalsumman blir: 558 kr
Ett roligt litet kvällsprojekt i soffan bredvid "kvittoburken", måste prova fler veckor för att få ett bra genomsnitt...

Förvisso en ganska ungefärlig uträkning men jag gissar att vi räknat i överkant snarare än tvärtom... dock ingen sallad medräknad den här veckan. Måndag + tisdag innehåller en hel del grönsaker i maten men vi brukar ändå ha sallad på bordet... Kanske nästa projekt att räkna ut veckans salladskostnad ;-)

Mycket trevligare att spara kvittona i en fin burk :-)


måndag 21 oktober 2013

Grekisk pyttipanna

Med lite enkla förberedelser stod middagen snart på bordet idag.
Eftersom man använder marinaden när man tillagar allt i ugnen gör det att den blir väldigt god och nästan som buljongkokt. En blandning mellan pytt i panna och sjömansbiff på ett grekiskt sätt :-) Väldigt gott och absolut göra-igen-mat!
Perfekt bjud-rätt om man är många! Fram med långpannan och fyll den... med lite smått och gott ;-)

Marinad
  • Fläskfilé

  • 1½ dl Olja (jag använde 2 delar olivolja 1 dl rapsolja)
  • 3 st Vitlöksklyftor
  • 1½ tsk Sambal Oelek
  • 2 msk Soja
  • ½ tsk Salt
  • ½ tsk Svartpeppar

Gör så här

  • Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en skål eller påse
  • Lägg ner köttet i marinaden och låt stå över natten
Pytt-i-panna
  • 5-7 Potatisar
  • 2 Paprikor (en röd och en gul)
  • 1 Rödlök
  • 2 Tomater
  • 150 g Fetaost
Gör så här

  • Starta ugnen på 200°
  • Skala potatisen
  • Skär potatisen i stora tärningar
  • Förkoka potatisen i välsaltat vatten 3-5 minuter
  • Häll av potatisen och lägg i botten på en ugnsfast form eller långpanna
  • Skär paprikan i grova bitar
  • Skiva tomaterna
  • Lägg grönsakerna ovanpå potatisen
  • Skiva löken och lägg på
  • Tag fram köttet
  • Tag ur köttet ur marinaden (OBS! Spara marinaden)
  • Skär köttet i bitar (ca 2x2 cm)
  • Lägg köttet överst i ugnsformen/långpannan
  • Häll marinaden över allt
  • Smula fetaosten överst
  • Ställ in i ugnen och tillaga ca 30 minuter


Såklart serverades den grekiska pyttipannan tillsammans med en grekisk tzatziki och ett glas vin :-) 
(dock inte grekiskt)



söndag 20 oktober 2013

Veckans planering

Ny vecka, nya tag :-)
En del jobb och en del ledigt... Har lite smått och gott inplanerat... Något jag ser fram emot är lördagens tillagning av ankbröst (läs här om du vill veta varför jag ser extra fram emot det ;-))

I alla fall så är planeringen på banan igen! Kul och skönt!! Svackor har vi alla, men det är lika skönt varje gång det rullar lite mer i medvind :-)

Måndag: Grekisk pyttipanna (nytt recept)

Tisdag: Minestronesoppa

Onsdag: Thailänds köttfärssås (nytt recept)

Torsdag: rester... kanske...

Fredag: Biff Rydberg

Lördag: Ankbröst med rotfruktsgratäng och rödvinssås

Söndag: Paella


Värmeljuskontot har nu börjat smyga uppåt ;-)

lördag 19 oktober 2013

Risplättar

Hemma hos oss blir det ofta ris över när middagen/lunchen är uppäten och matlådorna fixade... Blev därför så glad när jag hittade det här receptet :-) Risplättar! Dessutom blev barnen glada som fick efterrätt mitt i veckan ;-)
Nästa test blir att testa om stekta risplättar "håller" för att frysas...

(Jag använde en plättlagg när jag stekte och då blev det 17 st plättar...)




  • 1 Ägg
  • 2 dl Mjölk
  • 1 dl Vetemjöl
  • 3 dl kokt kallt ris
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk Vaniljsocker
  • Smör till stekning

Gör så här

  • Vispa ihop ägg, mjölk och mjöl till en smet
  • Häll i riset
  • Tillsätt salt och vaniljsocker
  • Vispa till en jämn smet
  • Stek plättarna i smör, gärna i en plättlagg



Här blev det kalla plättar med äppelmos och vispad grädde efter maten! Mycket uppskattat!

söndag 6 oktober 2013

Utmaning...

När jag handlar brukar jag gå runt i affären och insupa inspiration (förutom de gånger då jag panikhandlar och springer runt som en yr höna...).

I den affär jag oftast handlar finns det några roliga skyltar som jag brukar hålla utkik efter: Mat nära dig (dvs lokalproducerad mat) och Ät snart (mat som pga att sista-datumet närmar sig har nedsatt pris)

Det är just Ät-snart skyltarna som är de allra roligaste. Genom att dessa produkter har nedsatt pris kan jag komma över råvaror som jag annars inte skulle prova av en eller annan anledning.

Senast jag var och handlade hittade jag bland annat otroligt fina kycklingfiléer lokalproducerade och med kort datum... Alltså båda skyltarna hängde på den hyllan ;-)
Har väldigt höga förväntningar på dessa filéer :-) Nu har de i alla fall åkt ner i frysen i väntan på att få tillagas. Ytterligare ett tips i den här långa utläggningen, köp billig och bra mat, datumet går snart ut så då åker det in i frysen och voilá, Win-win-situation. Bra för ekonomin och för miljön :-)

Min utmaning nu som jag tänkte komma till är att bredvid den fina kycklingen låg även några ankfiléer med nedsatt pris... Har gärna velat prova laga anka, men vägrar betala massor med pengar för att jag eventuellt kommer att lyckas laga något oätbart och får pipa iväg till pizzerian för att rädda middagen...
Nu var ankan värd priset... I alla fall värd att våga prova misslyckas med... Blir det gott kanske jag köper till ordinarie pris nästa gång ;-)

Sagt och gjort, jag har hittat ett recept jag tänker prova... Rosastekt ankbröst med rotfruktsgratäng och rödvinssås...

Recept och betyg kommer förhoppningsvis inom kort :-D

Prova du också... Utmana dig själv och våga kliva utanför din bekvämlighetszon, det kan bli succé!!


lördag 5 oktober 2013

Veckans planering

Den här veckan kom och gick snabbare än jag hann blinka... därför hann jag inte heller göra någon vettig matplanering som i sin tur medförde att matlagningen blev något improviserad... inte riktigt som jag tänkt mig, men nu satsar vi på en ny vecka!!

Måndag: Vegetarisk tortellinigratäng

Tisdag: ... något enkelt som jag kan förbereda dagen innan... tips gärna :-)

Onsdag: Fiskgratäng

Torsdag: Köttfärspaj med fetaost

Fredag: Tacolasagne med kyckling

Lördag: Bortbjudna :-)

Söndag: Hembjudna gäster... har utlovat en bear-canned-grillad kyckling



Höstfrossar i härliga rotfrukter :-)