måndag 29 oktober 2012

Olivkyckling

Har ni varit med om att man helt plötsligt börjar prata mat... Favoriträtter, något gott man nyss ätit eller lagat eller egentligen vad som helst... När samtalet tillslut är helt "uppslukat" av mat märker man: Vi är visst hungriga...

Så blev det för några veckor sedan när vi var några väninnor som träffades... Då kom det på tal ett recept med kyckling, oliver och fetaost. Det lät smaskigt, tänkte jag och försökte lägga det hela på minnet. När det sen kom till kritan och jag planerade in kycklingen så kunde jag inte komma på hur "receptet" löd... Fick gå på lite improvisation och det blev otroligt lyckat!!

Liten arbetsinsats
sen gör ugnen resten!
  • 4 Kycklingfiléer
  • ca 30 st Oliver (Kalamata + Halkidiki) nämner igen... satsa på goda, riktiga oliver!!
  • 150 g Fetaost
  • 3 dl Grädde
  • Flingsalt
  • Nymalen svartpeppar
Gör så här
  • Starta ugnen på 200°
  • Tag fram en ugnsfast form som nätt och jämnt rymmer kycklingen (de ska ligga riktigt trångt)
  • Lägg kycklingfiléerna i formen
  • Salta och peppra
  • Kärna ur oliverna (om det behövs)
  • Skär oliverna på hälften
  • Fördela oliverna över kycklingen
  • Smula över fetaosten
  • Häll över grädden
  • Ställ in i ugnen 20-30 minuter (beroende på hur tjocka filéerna är, skär i dem för att kontrollera att de är färdiglagade)


Den här gången serverades kycklingen tillsammans med ris och sallad
Nästa gång (för det blir det garanterat) tänkte jag servera tillsammans med klyftpotatis

söndag 28 oktober 2012

Veckans planering

Har fått lite skjuts i inspirationen igen och upptäckte när jag tittade i planen att maten är planerad för nästan 4 veckor framöver...
Det vi ska äta nästa vecka är planerat för så länge sen att jag nästan glömt bort vad det blir... Alltså blir det nästan lika mycket "överraskning" som för er ;)

Bäst i alla fall att jag läser på lite så jag kan göra en inköpslista...

Måndag: Abbedissans smalsoppa med fisk (nytt recept)

Tisdag: Auberginecannelloni (nytt recept)

Onsdag: Serranolåda, en version av lasagne... (nytt recept)

Torsdag: Rester...

Fredag: Persiljemarinerad kyckling (nytt recept)

Lördag: Panerad torsk med romsås

Söndag: Tacopaj




Känns som en bra vecka!! Ser fram emot att få testa de nya recepten!

lördag 27 oktober 2012

Medelhavskyckling

En synnerligen god kyckling och vår söndagsmiddag förra helgen.
Lätt att göra till många, sköter sig själv i ugnen och allt i en form... Check, check och check!!

Ta en ugnsform eller när ni är många, ta en långpanna... Fyll med alla godsaker och skjuts in i ugnen!!

(4 portioner)

  • 4 Kycklingfiléer
  • 6-8 medelstora Potatisar
  • 20 + 2 vitlöksklyftor
  • 8-12 gröna Oliver
  • 250 g Körsbärstomater (1 ask)
  • 1 tsk Timjan
  • 2 tsk Salt (gärna flingsalt
  • Nymald svartpeppar
  • Olivolja
Gör så här
  • Starta ugnen på 225°
  • Skala och skär potatisen i klyftor
  • Lägg i botten på en ugnsfast form (eller långpanna)
  • Skölj tomaterna
  • Lägg ut de hela tomaterna bland potatisen
  • Tag de 20 vitlöksklyftorna, skala INTE, lägg ut i formen
  • Strö ut oliverna
  • Pressa två vitlöksklyftor i formen
  • Salta och peppra
  • Ringla över rikligt med olivolja
  • Rör runt så den pressade vitlöken och kryddorna blandas med potatisen
  • Lägg kycklingen överst i formen
  • Salta och peppra kycklingen och ringla olja över filéerna
  • Ställ in formen i mitten av ugnen
  • Tillaga 40-50 minuter
  • Rör runt 2-3 gånger under tillagningstiden
  • Känn efter när potatisen är klar och skär i kycklingen för att se att den är genomlagad


Servera tillsammans med en god sallad eller lite ångkokade bönor!!
För er som inte får nog med vitlök passar vitlökscrémen väldigt bra till...
 

torsdag 25 oktober 2012

Gari (inlagd ingefära)

Det här kan nog vara bra i förkylningstider också... Bra drag i ingefäran...

Det var planerat hemmagjord sushi i veckan och eftersom jag hade ett recept på Gari och ingefära från "lådan" så tänkte jag testa att göra själv.
Mycket gott och enkelt att göra... det var det där med att skiva lövtunt bara... Tror jag ska prova med osthyvel nästa gång...

  • 100 g Ingefära
  • 5 dl Vatten
  • 1 dl Risvinäger
  • 1 dl Strösocker
  • 1 tsk Salt
Gör så här
  • Skala ingefäran
  • Skiva så tunt du bara kan!! (skär tvärs över fibrerna)
  • Koka upp vattnet
  • Tag vattnet från värmen
  • Lägg ner ingefäran i vattnet och låt ligga 10 minuter
  • Sila bort vattnet
  • Hetta upp risvinäger, socker och salt i en kastrull
  • Rör runt tills sockret löst upp sig
  • Lägg ingefäran i en burk
  • Häll över vinägerlagen
  • Låt stå minst 3 timmar före servering

Ännu godare om det får stå ett dygn...

onsdag 24 oktober 2012

Vegetarisk currygryta

Var lite tveksam till den här grytan när det närmade sig tillagning... Inte till smakerna utan tveksam till om det skulle kännas som en "hel" måltid... befarade att jag skulle sakna något...

Är såå himla glad att mina tveksamheter visade sig vara felaktiga! Är supernöjd med middagen och kommer absolut att göra om den, ganska snart dessutom då vissa i familjen missade middagen...

Det går såklart att ha i lite grönsaker som man vill... Lite morot, squash, blomkål, minimajs eller bambuskott... eller vad du själv kan komma på.

  • 1 gul Lök
  • 2 Vitlöksklyftor
  • 2 röda Paprikor
  • ½ Fänkål
  • ½ Purjolök
  • 10 st Champinjoner
  • 2 dl Vatten
  • 2 dl Grädde
  • 1 msk Mango chutney
  • 1 msk Vetemjöl
  • 1 tsk malen Koriander
  • 1 tsk malen Spiskummin
  • 2 tsk Curry
  • 1 tsk Gurkmeja
  • ½ tsk Cayennepeppar
  • 2 tsk Salt
  • ½ tsk färskmalen Svartpeppar
  • Olja till stekning
Gör så här
(Förbered alla grönsaker, skär och lägg i skålar)
  • Skala och finhacka löken
  • Skölj och strimla purjolöken
  • Pressa vitlöken
  • Lägg lök, purjolök och vitlök i en skål
  • Skölj och skär paprikan i lagomt stora bitar
  • Skär bort den hårda stjälken på fänkålen, strimla resten fint
  • Skär champinjonerna i klyftor
  • Hetta upp olja i en panna eller gryta
  • Tag fram en skål eller bunke
  • Fräs lök, purjolök och vitlök tills den blir mjuk och blank
  • Lägg löken i bunken
  • Hetta upp lite mer olja (om det behövs) i pannan
  • Fräs paprika och fänkål några minuter
  • Lägg paprikan och fänkålen i bunken
  • Hetta upp olja igen i pannan
  • Fräs champinjonerna tills de blir lite mjuka och får lite färg
  • Lägg champinjonerna i bunken
  • Tag fram en gryta som ska rymma hela "rätten"
  • Hetta upp rikligt med olja i den nya grytan
  • Sänk värmen och häll i kryddorna i den varma oljan
  • Rör runt i kryddfräset
  • Tillsätt alla frästa grönsaker
  • Pudra över vetemjöl och rör runt
  • Tillsätt vatten, grädde och mango chutney
  • Koka upp under omrörning
  • Låt grytan puttra några minuter
  • Smaka av med ev mer kryddor


Servera med nykokt ris och toppa ev med lite färsk koriander
Rekommenderar verkligen att strö över rostade cashewnötter!! Det ger rätten det lilla extra...



Rostade cashewnötter

Ett gott tillbehör till thai-mat och ett tips till veckans vegetariska: Currygrytan som jag ska ge er receptet på strax...

Eller varför inte strö över salladen för att få lite "crunch"

  • Naturella cashenötter
Gör så här
  • Grovhacka nötterna
  • Hetta upp en torr stekpanna (jag använde en med non-stick-beläggning)
  • Häll i nötterna i den torra pannan
  • Rosta nötterna på ganska hög värme under omrörning (eller skaka pannan)
  • Rosta tills nötterna fått lite färg utan att brännas




tisdag 23 oktober 2012

Fritatta med grönkål

En enkel lätt rätt som vi senaste åren haft med på julbordet för att lätta upp den "tyngre" maten.
I min grönsakslåda i fredags fick jag vad jag trodde var grönkål (men som efter lite närmare undersökning visade sig vara palmkål...) så söndagens rest-lunch fick piggas upp med en nylagad fritatta...

Den här versionen blev kanongod!! Kommer att publicera "originalet" snart också.
Såklart kan du använda grönkål istället!

  • 100 g Palmkål (eller grönkål)
  • 1 liten gul Lök
  • 75 g Fetaost (halvt paket)
  • 4 Ägg
  • Salt och Peppar
  • Olivolja till stekning
Gör så här
  • Starta ugnen på 200°
  • Klä en smal ugnsform (förslagsvis en limpform) med bakplåtspapper
  • Skala och finhacka löken
  • Skölj och strimla kålen
  • Hetta upp olja i en panna
  • Fräs löken några minuter (tills den blir blank)
  • Tillsätt kålen och fräs ytterligare några minuter under omrörning
  • Knäck äggen i en bunke
  • Vispa äggen lätt
  • Smula ner osten
  • Häll ner kål och lökfräset
  • Rör samman
  • Häll smeten i den pappersklädda formen
  • Grädda i ugnen 15-20 minuter (tills den stelnat)



Lika god varm, ljummen som kall!!
Kanongott till en bit lax... eller skinka... eller vad du vill ;)

måndag 22 oktober 2012

Vitlökscréme

I höstens förkylningstider tog jag till ett gammalt knep... Vitlök!!
En vitlökscréme fylld med smaker som jag garanterat gör igen. Jag ställde fram röran som ett tillbehör till middagen men insåg att en klick på en nygräddad foccacia skulle vara en dröm!!
Eller att ställa fram som en liten aperitif med lite goda kex...

Att baka vitlöken i ugnen först gjorde att den "starka" smaken försvann och kvar blev en mild men fyllig smak!


  • 1 hel Vitlök
  • 2 dl Creme Fraiche
  • 3 Sardeller
  • ½-1 krm Strösocker
  • 2 tsk Olivolja
  • Salt
Gör så här
  • Starta ugnen på 200°
  • Dela den hela oskalade vitlöken på "tvärsan", alltså tvärs över alla klyftor
  • Lägg halvorna i en liten ugnsfast form med snittytorna uppåt
  • Ringla olja över vitlöken
  • Ställ in i ugnen ca 35 minuter
  • Lägg ev lite folie över på slutet om de börjar brännas
  • Vitlöken ska tillagas tills den blir mjuk (känn med potatissticka)
  • Tag ut ur ugnen och låt svalna
  • Kläm ut de mjuka klyftorna i en skål eller bunke
  • Mosa med en gaffel
  • Tillsätt sardellfiléerna och mosa dem samman till en röra
  • Tillsätt creme fraiche och rör runt
  • Smaka av med lite socker och salt

Smak i kubik och vitlök i massor!!

söndag 21 oktober 2012

Veckans planering

Längsta jobbveckan drar igång... Bara att ladda upp och fylla kylskåp och energidepåer så kör vi!!

Måndag: Vegetarisk curry (nytt recept)

Tisdag: Spagetti och köttfärssås

Onsdag: Sushi (hemmagjord, ska försöka mig på att göra Gari också... inlagd ingefära)

Torsdag: Flygande Jacob

Fredag: Köttfärs- och sparrispaj

Lördag: Jobb...

Söndag: Olivbakad kyckling med fetaost (ny improvisation)

Vitaminer behövs i mörkret!!

lördag 20 oktober 2012

1-års dagen närmar sig...

Snart dags att fira 1 år... 1 år där jag delat med mig av mitt kök!
 
Hoppas att jag kunnat förmedla den glädje och inspiration som jag fått av er!
 
Kommer att i samband med 1-års dagen att summera och berätta lite höjdpunkter
(och kanske några botten-napp...)
 
 
 
 

fredag 19 oktober 2012

Ugnsrostad sötpotatis

Har vi några olika tillfällen försökt mig på sötpotatis utan särskilt bra resultat... Har (eller hade) förlikat mig vid tanken på att det helt enkelt var en rotsak (eller vad det nu är) som jag inte tycker om.
Idag kom en härlig grönsakslåda levererad till min trapp med en massa gott i... Bland annat sötpotatis. Middagssällskap var bokat så jag tänkte helt fräckt att om inte jag tycker om dem avlånga potatisarna så kanske mina gäster gör...
Men... vi slogs nog om de sista bitarna av sötpotatisarna också ;) Jag knäckte koden... Det blev kanongott!!

Längst upp till höger...
något tveksam först men oj, vad jag är omvänd!!
  • Potatis
  • Morötter
  • Sötpotatis
  • Flingsalt
  • Nymalen Svartpeppar
  • Olivolja
Gör så här
  • Starta ugnen på 225°
  • Skala alla rotsaker
  • Skär i jämnstora klyftor
  • Krydda med salt och peppar
  • Ringla över rikligt med olivolja
  • Ställ in i ugnen och rör om då och då
  • Klart på ca 30 minuter, känn med potatissticka


Eventuellt kan man börja med potatis och morötter och lägga på sötpotatisen senare då den blev något mosig... vilket var väldigt gott ändå!!
Serverades tillsammans med Kyckling på franskt vis, en fantastiskt god fredagmiddag om jag själv får säga... och det får jag ;)

torsdag 18 oktober 2012

Nikkaluoktasoppa (färs och vitkål)

Höstens mörka kvällar kan förgyllas med varma soppor och grytor!
Ikväll blev det en soppa med nötfärs, vitkål och purjolök och av någon anledning så heter den Nikkaluoktasoppa... Det kanske är någon av er som vet varför...

Strimla...
  • 500 g Nötfärs
  • 350 g Vitkål
  • 1 Purjolök
  • 2 msk Dijonsenap
  • 3 msk Tomatpuré
  • 13 dl Vatten
  • 1 Lagerblad
  • 2-3 Buljongtärningar eller motsvarande mängd fond
  • 1-2 msk Soja
  • Salt och Peppar
  • Smör till stekning
  • Färsk persilja
Gör så här
  • Finstrimla kålen
  • Ansa och strimla purjolöken
  • Hetta upp smör i en gryta
  • Bryn färsen, salta och peppra
  • Rör runt då och då så färsen fördelas
  • Tillsätt purjolök och vitkål och låt fräsa några minuter
  • Tillsätt vatten, buljong/fond, senap, tomatpuré och lagerblad
  • Koka upp soppan
  • Låt koka 10 minuter
  • Smaka av med salt, peppar och soja
  • Finhacka färsk persilja och strö över soppan innan servering

...fräsa... sen koka... sen klart!!
Servera med ett gott bröd och kanske lite färskost...

onsdag 17 oktober 2012

Kycklinggryta med morot och svamp

Höstig gryta med svamp och morötter och en fräsch smak av citron.
I originalreceptet står det creme fraiche med karl-johan, timjan, citron men vi körde med vanlig creme friche och kryddade med färsk citron och torkad timjan.

  • 400 g Kycklingfilé
  • 200 g Champinjoner
  • 2 Morötter
  • 3 dl Creme fraiche (smaksatt eller naturell och krydda själv...)
  • 1 dl Vatten
  • Salt och peppar
  • Smör eller olja till stekning
  • (ev citron och timjan)
Gör så här
  • Skär kycklingen i bitar
  • Skär champinjonerna i mindre bitar
  • Grovriv eller strimla morötterna
  • Hetta upp smör eller olja i en panna eller gryta
  • Bryn kycklingen (i omgångar om inte allt får plats)
  • Tillsätt svampen och låt fräsa med
  • Tillsätt vatten, creme fraiche och morötter
  • Om du använt naturell creme fraiche, krydda med färskpressad citron och timjan
  • Låt puttra 10-15 minuter
  • Smaka av med salt och peppar och ev mer citron och timjan

Servera med bulgur, ris eller kanske klyftpotatis
och lite goda grönsaker!

tisdag 16 oktober 2012

Sweet chiligryta med fisk

En väldigt snabb fiskrätt som slank lätt ner... Lätt att anpassa styrka om du vill ha en mildare eller en med mer sting i...
Provar den gärna igen men med lite roligare fisk... torsk eller spätta blir det nog...

Färgprakt!!
  • 600 g vit fisk (t ex sej, torsk eller hoki)
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 3 st Paprikor i olika färger
  • 1 stor Purjolök
  • 2 dl Vatten
  • 2 dl Grädde
  • 2 st Fiskbuljongtärningar eller motsvarande mängd fond
  • 4 msk Sweet chilisås
  • Salt
  • Smör till stekning
Gör så här
  • Skala och hacka vitlöken
  • Kärna ur paprikan och skär i grova bitar
  • Skölj och strimla purjolöken
  • Hetta upp smör i en stor panna eller gryta
  • Fräs grönsakerna tills de är mjuka ca 5 minuter
  • Häll i vatten och grädde
  • Tillsätt buljongtärning/fond och sweet chilisås (ta lite i taget och smaka dig fram)
  • Låt det koka upp
  • Smaka av med salt
  • Skär fisken i bitar ca 3x3 cm
  • Lägg i fisken och lägg på ett lock
  • Låt sjuda 3-5 minuter


Servera med ris och grönsaker

söndag 14 oktober 2012

Veckans planering

Lite sent ute idag... Helgen har varit full av trevligheter och energin är åter påfylld!!

Nu när lugnet lagt sig är det dags att tänka lite bakåt, lite framåt och landa där i mitten... eller något liknande ;)

Framåt-tänket är nästa veckas matlista:

Måndag: Sweet chiligryta med fisk

Tisdag: Minestronesoppa 

Onsdag: Kycklinggryta med svampsås

Torsdag: Nikkalouktasoppa

Fredag: Fisk i ugn

Lördag: Pasta med fläskfilé, svamp och soltorkade tomater

Söndag: Medelhavskyckling
 
När jag tittar efter är faktiskt hela veckan planerad med nya recept... spännande!
Tema: Nytänk...
 
Ha en trevlig kommande vecka!!

tisdag 9 oktober 2012

Kantarellrisotto

Med smak av skog och höst... och en hel massa parmesan!!
Kantareller är min favoritsvamp! Smaken går bara inte att fuska sig till... det är verkligen skogens guld...

  • 1 liter färska kantareller (eller mer om du har...)
  • 1 gul Lök
  • 4 dl Avorioris (eller annat risotto-ris)
  • 10 dl Vatten
  • 4 msk Kantarellfond
  • 2 dl finriven Parmesan
  • Salt och Vitpeppar
  • Olivolja
Gör så här
  • Koka upp vatten och fond i en kastrull
  • Finhacka löken
  • Skär svampen i mindre bitar
  • Hetta upp olivolja i en panna
  • Fräs lök och svamp i några minuter
  • Tillsätt riset och fräs under omrörning tills det blir blankt
  • Sleva över buljongen från kastrullen lite i taget och låt risotton puttra
  • Häll på buljong då och då när det mesta kokat bort
  • Låt koka sammanlagt 25-30 minuter
  • Smaka av med salt och peppar (tänk på att osten som ska tillsättas är salt)
  • Vänd ner den rivna osten strax innan servering så den hinner smälta




Servera som vegetarisk ensamrätt eller tillsammans med en god fisk...
 Nästa gång provar jag nog med en torskrygg...

måndag 8 oktober 2012

Italiensk kycklingpasta

Med aningens förberedelser gick den här pastasåsen fasligt snabbt att svänga ihop!! Perfekt när tiden vid spisen är begränsad.

Kanongott dessutom!! Perfekt!
  • 300 g Pasta (valfri sort)
  • 250 g fryst Bladspenat
  • 3 st Kycklingfiléer
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 8 st Soltorkade tomater
  • 2½ dl Grädde
  • Salt och Peppar
  • Smör eller olja till stekning
Gör så här
  • Tina upp spenaten och krama ur vätskan
  • Strimla kycklingen i tunna skivor/strimlor
  • Strimla tomaterna
  • Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen
  • Hetta upp olja eller smör i en panna
  • Bryn kycklingen (om inte all kyckling får plats, bryn i omgångar)
  • Salta och peppra
  • Pressa ner vitlöken i pannan
  • Tillsätt tomaterna
  • Lägg tillbaka all kyckling (om det inte fick plats när du brynte)
  • Tillsätt spenat och grädde
  • Låt puttra några minuter
  • Smaka av med mer salt och peppar vid behov
  • Servera såsen med den nykokta pastan (blanda ihop eller servera separat... som du vill)

söndag 7 oktober 2012

Mangoglass

Lyxigt mellanmål, enkel dessert eller helt enkelt när du vill unna dig något gott!! Dessutom ett nyttigt sådant...
Det var två fröknar i huset som blev väldigt glada över att få glass fast det inte var lördag!! Pluspoäng!!

  • 250 g (1 pkt) fryst Mango
  • 2 dl Kesella (har använt Creme Fraiche och matlagningsyoghurt och det fungerar lika bra, något nyttigare med kesella kanske...)
  • 1 Apelsin (eller citron)
Gör så här
  • Pressa apelsinen (eller citronen, beroende på hur syrlig glass du vill ha)
  • Lägg alla ingredienser i en skål eller matberedare
  • Mixa med stavmixer (eller kör i matberedaren)
  • Servera omgående


Kanske till och med en lyxfrukost/brunch till helgen...

Veckans planering

Har nu frysen fylld av mat och försöker planera lite efter det... Blir en liten handling för att fylla på grönsaker och andra färskvaror...

Måndag: Kantarellrisotto (skulle gjort den i fredags men det blev ändringar... nytt recept är det i alla fall)

Tisdag: Vit fisk i ugn, kommer använda sej eller torsk (nytt recept)

Onsdag: Paella

Torsdag: Rester...

Fredag: Middagsgäster... Det lutar åt att det blir en boeuf bourguignon

Lördag: Bortresta...

Söndag: Katarinas fläskfilégryta


Kryddorna fryser... Dags att ställa in dem i växthuset för att förlänga livet på dem...

 
Både veckan och helgen är fylld av nöjen så den här veckan kommer säkert att gå fortare än fortast... Vilket veckorna brukar göra ändå...

lördag 6 oktober 2012

Kanelbullar i långpanna

Lite roligare och lite lyxigare bullar... Men lyx i vardagen är väl alltid välkommet ;)

Bulldeg
  • 3½ tsk Kardemumma
  • 50 g Jäst
  • 5 dl kall Mjölk
  • 200 g (2¼ dl) Strösocker
  • 8 g (1 tsk) Salt
  • 200 g rumstempererat Smör
  • ca 1.1 kg (18 dl) Vetemjöl
  • 1 Ägg + ½ msk Vatten
  • Smör till formen

Fyllning
  • 150 g rumstempererat Smör
  • 120 g (1¼ dl) Strösocker
  • 20 g (2 msk) Vaniljsocker
  • 12 g (1½ msk) malen Kanel

Vaniljkräm  Jag använde faktiskt vanlig marsansås som jag blandade något tjockare än beskrivningen på förpackningen, använde ca 6 dl Mjölk
  • ½ Vaniljstång
  • 5 dl Mjölk
  • 50 g + 75 g Strösocker (3 msk + ¾ dl)
  • 120 g Äggula (ca 6 st)
  • 55 g Maizena majsstärkelse (1 dl)

Glasyr
  • 2 dl Florsocker
  • 1½ msk Vatten
Gör så här
  • Börja med vaniljkrämen (vispa ihop en marsansås och ställ i kylen eller gör följande)
  • Skär ett snitt i vaniljstången på längden
  • Skrapa ut fröna
  • Koka upp mjölk, vaniljstång och frön samt 50 g socker i en kastrull
  • Rör ihop äggulor med resten av sockret och maizena i en bunke
  • Sila ned en tredjedel av den varma vaniljmjölken i bunken och vispa till en slät smet
  • Sila ned resten av mjölken och vispa
  • Häll tillbaka allt i kastrullen
  • Värm under vispning tills krämen tjocknar
  • Tag från värmen och ställ kallt för att låta krämen svalna
  • Rör ihop alla ingredienser till fyllningen
  • Gör nu bulldegen
  • Smula jästen i en bunke
  • Tillsätt mjölken och rör tills jästen löst sig
  • Tillsätt kardemumma, socker, salt och smör
  • Blanda i mjölet
  • Kör degen i maskin (på låg hastighet) ca 5 minuter eller arbeta för hand ca 10 minuter
  • Kavla ut degen till en rektangel på ca 35x45 cm på lätt mjölat bakbord
  • Bred ut smörfyllningen
  • Rulla ihop från långsidan
  • Skär rullen i 2 cm tjocka skivor
  • Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna
  • Smöra kanterna på långpannan
  • Lägg bullarna med ca ½ cm mellanrum
  • Täck hela plåten ordentligt med plastfolie så det blir tätt
  • Lägg över en handduk och låt jäsa ca 2 timmar (tills bullarna jäst ihop)
  • Starta ugnen på 200°
  • Fyll en spritspåse med den kalla vaniljkrämen
  • Tryck ner sprutan i mitten på varje bulle
  • Håll spetsen ända ner mot plåten och tryck försiktigt ut vaniljkräm
  • Tryck ut så mycket kräm att det börjar komma upp ur bullen
  • Grädda bullarna i nedre delen av ugnen ca 25 minuter
  • Blanda ägg och vatten
  • Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast med äggvattnet
  • Dra försiktigt över bullarna till ett galler
  • Tag bort bakplåtspapperet
  • Låt bullarna svalna
  • Blanda florsocker och vatten till glasyren
  • Ringla över glasyr och pudra florsocker över bullarna strax före servering
  • Skär upp i lagomt stora bitar
Tyvärr... Inga bilder... Vi åt upp dem istället ;)


onsdag 3 oktober 2012

Grundrecept pajdeg II (matpaj) något "smalare"

Jag brukar variera mina pajer mellan två olika pajdegar... Den här och den jag ska beskriva nedan.

Den här innehåller inte alls lika mycket smör, en hel del mjölk och blir lite mer "brödig" i konsistensen. Kanske ett bra alternativ om man tycker att vanlig pajdeg blir degig och smörig...

  • 50 g rumstempererat Smör
  • 4 dl Vetemjöl
  • 1½ dl Mjölk
  • 2 tsk Bakpulver
Gör så här
  • Blanda alla ingredienser i en skål och knåda samman till en smidig deg
Använd den här degen till vilken fyllning du vill... Jag har provat den på alla mina matpajer.
Klicka här för att komma direkt till recepturvalet för paj
 
Som du kanske ser på kanterna
så blir den här degen något "fluffigare" än en traditionell pajdeg
 
 

tisdag 2 oktober 2012

Köttfärsomelett

En snabb vardagsrätt som passar bra när middagen ska stå på bordet helst nyss...

Lyxa till med lite goda grönsaker och tillbehör... Ångkokade grönsaker och kanske lite vitkål...

Färs
  • 500 g Köttfärs
  • 1 st Gul lök
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 3 msk Vatten
  • 2 msk Tomatpuré
  • Färsk timjan
  • Salt och Peppar
  • Smör eller olja till stekning

Omelett
  • 4 st Ägg
  • 1 dl Grädde
  • 1 tsk Oregano
  • Smör eller olja till formen

"Topping"
  • 1 dl Grädde
  • ½ dl Creme Fraiche
  • 2 dl riven Ost
  • 10 cocktailtomater (eller 3-4 vanliga)
Gör så här

  • Starta ugnen på 200°
  • Skala och hacka lök och vitlök
  • Hetta upp smör eller olja i en stekpanna
  • Bryn lök och vitlök
  • Tillsätt köttfärsen och bryn tills den är genomlagad
  • Salta och peppra
  • Häll på vatten
  • Tillsätt tomatpuré och rör runt
  • Strö över färsk timjan
  • Låt puttra tills vätskan kokat bort
  • Vispa äggen med grädde och oregano
  • Smöra eller olja in en ugnsfast form
  • Häll omeletten i formen
  • Gratinera i ugnen 8-10 minuter
  • Blanda samman grädde, creme fraiche och ost
  • Skär tomaterna i halvor (eller stora tomater i skivor)
  • Tag ut omeletten ur ugnen
  • Höj temperaturen till 225°
  • Bred ut färsen på omeletten
  • Häll över "toppingen"
  • Fördela tomaterna överst
  • Ställ tillbaka i ugnen ca 10 minuter tills osten smält och får lite färg